Masło klarowane do kanapek

Masło klarowane to tłuszcz w czystej postaci, który uzyskuje się poprzez wygotowanie normalnego masła na małym ogniu i usunięcie z niego osadu i białka. Uzyskany w ten sposób tłuszczu pozbawiony jest dodatków, pali się w dużo wyższej niż zwykłe masło temperaturze, a przede wszystkim zachowuje wartości odżywcze bez dodatków.

Masło klarowane – do czego stosować?

Masło klarowane jest powszechnie stosowane do pieczenia, smażenia i smażenia na głębokim oleju. Dzieje się tak, ponieważ stanowi sam tłuszcz, a więc w takiej postaci przypomina bardziej olej niż zwykłe masło. O ile to ostatnie zaczyna się przypalać w temperaturze 100 stopni, o tyle masło klarowane potrzebuje grubo ponad dwustu, aby zacząć się palić i wydzielać niebezpieczne toksyny. Doskonale nadaje się więc do smażenia frytek, faworków czy pączków. Może być również używane do pieczenia mięs, ryb czy warzyw. Wszelkie potrawy przygotowywane na patelni dzięki masłu klarowanemu zyskają pyszny smak, którego nie zapewnią ani olej, ani zwykłe masło. W Indiach, skąd ono pochodzi, jest powszechnie stosowane do przygotowania większości potraw.

Masło klarowane do kanapek

Choć masło klarowane powszechnie jest kojarzone głównie ze smażeniem, z powodzeniem można używać do kanapek. To bogaty w składniki odżywcze tłuszcz, mający aksamitny i nieco orzechowy posmak, który może stać się walorem w połączeniu z innymi składnikami. Ponadto warto zauważyć, że masło klarowane zwiększa wartości odżywcze potraw i pozwala na ich efektywniejsze wchłanianie. Jedzenie masła klarowanego na kanapkach pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu oraz zapewnia odporność na choroby. Ma również zbawienny wpływ na układ trawienny, a osoby borykające się z dolegliwościami żołądkowymi, od zespołu jelita drażliwego aż po refluks przełykowo-żołądkowy, powinny wymienić normalne masło na klarowane, aby odczuć wielką poprawę. Masło klarowane świetnie smakuje z pieczywem, wędlinami, serami i innymi standardowymi dodatkami do kanapek. Jest bardziej aromatyczne od masła, a spożywanie go na kanapkach to połączenie przyjemnego z pożytecznym.

 

Author: badgermining.com.pl