Patisony to wspaniałe warzywa z rodziny dyniowatych. Podobnie jak z dyni, również z patisonów można przygotować pyszną, rozgrzewającą zupę krem. Zupa z patisona idealnie sprawdzi się w chłodniejsze jesienne dni.
Składniki
- 400 gr. patisonów
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 cm imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- 1 mały ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno- mięsnego (opcjonalnie kostka rosołowa)
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Chrupiące grzanki
- 3-4 kromki suchego chleba
- łyżka oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
Patisony delikatnie obierz ze skórki. Z wnętrza warzyw usuń miąższ i pestki. Przygotuj garnek z grubym dnem. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszkli na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir. Następnie wsyp przyprawy. Odrobinę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, ziele angielskie i liść laurowy, Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż cebula zmięknie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę patisony, marchewkę i ziemniak. Wszystko duś na małym ogniu. Kiedy warzywa nabiorą rumianego koloru i przejmą aromat przypraw, wlej bulion. Dostosuj jego ilość tak, aby warzywa całkowicie zostały zakryte płynem. W razie potrzeby możesz dolać niewielką ilość wody. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu około 25 minut lub do czasu. gdy warzywa będą miękkie. Wyciągnij z garnka liść laurowy oraz ziele angielskie i zmiksuj zupę na gładką masę. Zrób to przy użyciu wybranego sprzętu (blendera kielichowego lub typu żyrafa). Przygotuj grzanki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony w kostkę chleb. Smaż od czasu do czasu mieszając. Posyp ulubionymi ziołami. Sprawdzą się oregano, bazylia czy suszony czosnek niedźwiedzi. Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego.
Najnowsze komentarze