Jak dokonuje się pomiaru alkoholu w winie?

Jeśli chodzi o trunki, to warto wiedzieć z jaką mocą mamy do czynienia. Nie tylko w przypadku wysokoprocentowych napojów ale również, kiedy mamy do czynienia z winem domowej roboty. Jak dokonać pomiaru alkoholu w winie? Jest na to parę sposobów.

Pomiar alkoholu w winie za pomocą wskaźnika

Jest to dość prosta metoda, która opiera się na skorzystaniu ze specjalnego urządzenia. W przypadku win dokładność pomiaru ma średni błąd do 2%, lecz zależy to od słodkości naszego wina.
W przypadku takich urządzeń ino wlewamy do wskaźnika za pomocą szerokiego wlewu i czekamy aż zacznie kapać od dołu. Gdy zacznie kapać obracamy szerszą częścią do dołu. Uwaga, gdyż wylewa się wtedy nadmiar wina. We wskaźniku pozostanie trochę wina, który będzie wskazywać pewien poziom. Ów poziom wskazuje procentową zawartość alkoholu w trunku.

Pomiar alkoholu w winie przy pomocy poziomu cukru

To metoda znana przez większość domowych winiarzy. Jest bowiem dość prosta, ale nie jest za to w pełni dokładna. Opiera się na oszacowaniu jaka ilość cukru została zmieniona na alkohol. Potrzeba do niej cukromierza, zwanego areometrem.
Do obliczeń potrzebujemy wiedzieć jaka była początkowa zawartość cukru w winie, jaka jest na końcu, jaka była objętość moszczu i wody użytych do produkcji wina.
Dokonujemy tego za pomocą skali BLG, która określa ilość cukru na litr roztworu.
Jednak mimo najlepszych starań średnio o 2% będziemy mieli zły wynik w jedną lub drugą stronę. Jeśli widełki są większe – np. zamierzaliśmy zrobić wino o mocy 16% a wyszło 11% to albo należy powtórzyć obliczenia, albo pomyliśmy się w proporcjach do robienia wina.

Destylacja

To metoda pomiaru alkoholu w winie, która używana jest jedynie w przemyśle i gorzelniach. Jest to najdokładniejsza metoda pomiaru ale zbyt skomplikowana by początkujący wytwórca wina mógł z niej skorzystać. Można ją za to poznać od strony teoretycznej.
Do przeprowadzenia tej metody stosuje się tak zwany aparat Sallerona. Wydziela się porcję wina i odkwasza, aby wynik testu był jak najbardziej dokładny. Następnie w aparacie wino destyluje się do kolby mierniczej. Po destylacji, otrzymany destylat bada się alkoholomierzem.

 

Author: badgermining.com.pl