Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello to przepis dla miłośników słodyczy i kokosu. Przypominający słynne deser na zimno doskonale nadaje się jako dodatek do kawy, a także na specjalne okazje. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ponieważ należy do ciast, które nie wymagają pieczenia, za to z pewnością robią furorę na rodzinnych uroczystościach czy spotkaniach z przyjaciółmi.

Składniki na ciasto

Zanim zabierzesz się do przygotowania ciasta, sprawdź czy masz wszystkie potrzebne składniki. Do przygotowania ciasta Rafaello potrzebne Ci będą: 600g herbatników maślanych z ząbkowanymi brzegami, 200g masła, 150g wiórków kokosowych, litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego i dwa żółtka. Jeśli chcesz wzbogacić ciasto aromatem lekkiego alkoholu, przygotuj również dwie łyżki likieru kokosowego oraz dwie łyżki likieru migdałowego amaretto.

Przygotowanie ciasta

Odlej 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszaj je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i opcjonalnie likierem kokosowym oraz likierem amaretto. Resztę mleka gotuj aż zacznie kipieć, a potem powoli dodaj do niego masę z mleka, mąki i cukru, energicznie mieszając. Po zagotowaniu gęstą masę o konsystencji budyniu przelej do miski, przykryj i zaczekaj aż całkiem ostygnie. Przyszedł czas na krem budyniowy. Masło pokrój w kostkę i zaczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową. Przełóż je do miski i ubijaj aż konsystencja stanie się puszysta, a po chwili dodaj do niego budyń i nie przestawaj ubijać. Formę o standardowych rozmiarach 20X30 centymetrów nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dole ułóż równo herbatniki, a potem przełóż je masą, tworząc cztery takie warstwy. Ostatnią warstwą ma być krem, który należy posypać wiórkami kokosowymi. Całość wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby herbatniki nabrały trochę wilgoci i zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone i wtedy też najlepiej się je kroi.

 

Author: badgermining.com.pl