Klasyczny polski obiad składa się z zupy oraz drugiego dania, które składa się najczęściej ze sztuki mięsa, węglowodanów oraz surówki. Przyzwyczailiśmy się już do niedzielnego rosołu oraz do ziemniaków z kotletem i nikt nie wyobraża już sobie obiadu bez surówki. Wiosna to pora roku, podczas której mamy dużo świeżych warzyw, które można serwować pod postacią surówek i sałatek.
Surowe warzywa najlepszym źródłem witamin
Warzywa spożywane na surowo są dla naszego organizmu najlepszym źródłem witamin i minerałów. Aby potrzebne składniki zostały lepiej przyswojone przez organizm, niezbędne jest dodanie niewielkiej ilości tłuszczu pod postacią oleju lub oliwy z oliwek.
Większość warzyw doskonale nadaje się do przygotowywania surówek i nie wymaga dodatkowej obróbki.
Warzywa poddawane obróbce termicznej tracą na wartości, jednak niektóre z nich stają się łatwiej strawne.
Popularne surówki obiadowe:
Surówka z kiszonej kapusty
Głównym składnikiem surówki jest kiszona kapusta, marchewka, jabłko oraz dodatek oleju, który umożliwia wchłanianie witamin. Kiszonki są bogatym źródłem witamin, głównie witaminy C.
Surówka z cukinii do obiadu
Surówka składająca się z surowej, startej na grubych oczkach cukinii, z dodatkiem kapusty pekińskiej, ogórków kiszonych, pomidorów, cebuli, dodatkiem przypraw majonezu i jogurtu.
Surówka z jabłka i marchewki na słodko
Słodka wersja surówki składającej się z jabłka i marchewki startych na tarce, to propozycja lubiana szczególnie przez dzieci. Słodkie składniki pasują jednak także do mięsa i innych dań wytrawnych.
Surówka colesław
To popularna surówka w skład której wchodzi biała kapusta, marchewka, cebula oraz dodatki takie jak majonez, ocet winny, sok z cytryny, miód i sól.
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska świetnie sprawdza się jako główny składnik surówki, wystarczy dodać do niej cebulę, koper, majonez oraz pieprz i sól i otrzymamy, smaczna bardzo prostą propozycję do obiadu.
Najnowsze komentarze