Cannelloni to sposób na szybki, sycący i smaczny obiad. Podawany w zwykłe, codzienne dni lub na specjalne okazje – zawsze tak samo pysznie smakuje.
Poniżej sprawdzone przepisy na wykonanie tego dania.
Przepisy na cannelloni.
Składniki:
– 1 szkl. przecieru pomidorowego
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli i pieprzu
– szczypta ziół prowansalskich
– 3 szkl. mleka
– 4 łyżki mąki
– 1 łyżka masła
– 3 ząbki czosnku
– 1 filet z kurczaka
– 1 duża cebula
– 300 g startego żółtego sera
– 12 szt. cannelloni
– 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej.
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek posiekać. Umyć i osuszyć pierś z kurczaka, pokroić w drobną kostkę, doprawić
2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka z cebulą i czosnkiem.
3. Dodać mrożonkę meksykańską, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego, dusić ok 10 minut.
5. Powstałym farszem napełnić cannelloni, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
6. Przygotować beszamel – na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, wlać szklankę mleka, przyprawić solą, pieprzem, gotowym sosem polać makaron.
7. Całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
CANNELLONI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM.
Składniki:
– 6 szt. makaronu cannelloni
– 1 kartonik sosu pomidorowego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– pół cukinii
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 3 pieczarki
– 2 łyżki śmietany 18 %
– parmezan lub żółty ser do posypania
– masło, olej
– sól, pieprz
– listki bazylii do dekoracji.
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i smażyć na 1 łyżce oleju, posolić.
2. Pieczarki i cukinie umyć, pokroić w małą kostkę i usmażyć na 1 łyżce oleju, posolić.
3. Na patelni podsmażyć cebulę ( 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka oleju) i dodać zmiażdżony czosnek, po 2 minutach wlać sos pomidorowy, mieszać i gotować około 5 minut, doprawić pieprzem.
4. Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu przelać zimną wodą i delikatnie polać oliwą, żeby się nie skleił.
5. Podduszone warzywa połączyć z kurczakiem na patelni i zalać połową przygotowanego sosu pomidorowego – mieszać i smażyć wszystko, aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.
6. Napełnić makaron farszem z patelni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok siebie.
7. Pozostałą połowę sosu pomidorowego połączyć ze śmietaną i polać cannelloni, Włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
8. Wyjąć gorące naczynie i posypać cannelloni serem i listkami bazylii.
Najnowsze komentarze