Pyszne cannelloni z kurczakiem.

Cannelloni to sposób na szybki, sycący i smaczny obiad. Podawany w zwykłe, codzienne dni lub na specjalne okazje – zawsze tak samo pysznie smakuje.
Poniżej sprawdzone przepisy na wykonanie tego dania.

Przepisy na cannelloni.

CANNELLONI Z KURCZAKIEM.

Składniki:

– 1 szkl. przecieru pomidorowego

– 2 łyżki oleju

– szczypta soli i pieprzu

– szczypta ziół prowansalskich

– 3 szkl. mleka

– 4 łyżki mąki

– 1 łyżka masła

– 3 ząbki czosnku

– 1 filet z kurczaka

– 1 duża cebula

– 300 g startego żółtego sera

– 12 szt. cannelloni

– 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej.

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek posiekać. Umyć i osuszyć pierś z kurczaka, pokroić w drobną kostkę, doprawić

2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka z cebulą i czosnkiem.

3. Dodać mrożonkę meksykańską, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego, dusić ok 10 minut.

5. Powstałym farszem napełnić cannelloni, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

6. Przygotować beszamel – na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, wlać szklankę mleka, przyprawić solą, pieprzem, gotowym sosem polać makaron.

7. Całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

CANNELLONI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM.

Składniki:

– 6 szt. makaronu cannelloni

– 1 kartonik sosu pomidorowego

– 1 średnia cebula

– 2 ząbki czosnku

– pół cukinii

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka

– 3 pieczarki

– 2 łyżki śmietany 18 %

– parmezan lub żółty ser do posypania

– masło, olej

– sól, pieprz

– listki bazylii do dekoracji.

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i smażyć na 1 łyżce oleju, posolić.

2. Pieczarki i cukinie umyć, pokroić w małą kostkę i usmażyć na 1 łyżce oleju, posolić.

3. Na patelni podsmażyć cebulę ( 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka oleju) i dodać zmiażdżony czosnek, po 2 minutach wlać sos pomidorowy, mieszać i gotować około 5 minut, doprawić pieprzem.

4. Makaron ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu przelać zimną wodą i delikatnie polać oliwą, żeby się nie skleił.

5. Podduszone warzywa połączyć z kurczakiem na patelni i zalać połową przygotowanego sosu pomidorowego – mieszać i smażyć wszystko, aż smaki się połączą i sos zgęstnieje.

6. Napełnić makaron farszem z patelni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok siebie.

7. Pozostałą połowę sosu pomidorowego połączyć ze śmietaną i polać cannelloni, Włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

8. Wyjąć gorące naczynie i posypać cannelloni serem i listkami bazylii.

 

Author: badgermining.com.pl