Jak poprzez gotowanie wpłynąć na kondycję organizmu?

Ogromnie ważne jest gotowanie z głową. Warto jest wiedzieć co dodajemy do potraw, które spożywamy. Dobrze też mieć świadomość, które składniki
i przyprawy mają na nas dobry wpływ, a które nam szkodzą. Za pomocą odpowiednich składników, na przykład stosując przyprawy przyspieszające metabolizm możemy nawet wyszczuplić sylwetkę!

Kurkuma

Kurkuma znana jest nam szczególnie z kuchni azjatyckiej, ale również jako naturalny barwnik. Jest natomiast kilka powodów, dla których powinniśmy wprowadzić ją na stałe do naszej codziennej kuchni. Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne czy rozkurczowe, stosowana jest nawet jako naturalny antybiotyk, ale także bardzo skutecznie przyspiesza metabolizm. Dzięki swojemu charakterystycznego aromatowi, doskonale podkreśli smak gotowanych przez nas zup czy potraw.

Goździki

Goździki zwykle kojarzą nam się z klimatem zimowym i świętami, ponieważ stanowią idealny duet z pomarańczą, grzańcem czy też piernikami. Posiadają jednak również sporo dobroczynnych właściwości. Mają bardzo skuteczne działanie przeciwbólowe oraz wspomagają trawienie, dzięki czemu przyspieszają przemianę materii. Dzięki swojemu wyrazistemu aromatowi dodatkowo rozgrzewają. Warto więc pamiętać o goździkach nie tylko zimą czy jesienią, dodając je do rozgrzewającej herbaty, ale i przez cały rok, bowiem ich aromat może doskonale podkreślić smak wielu potraw.

Gałka muszkatołowa

Gałkę muszkatołową często używamy do podkreślenia smaku mięs, ryb, zup czy sosów, jednak czy wiemy w jaki sposób działa na nasz organizm? Gałka muszkatołowa ma wiele pozytywnych właściwości. Między innymi działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, ale przede wszystkim poprawia trawienie i dzięki temu przyspiesza nasz metabolizm, a także zwalcza wzdęcia czy zaparcia. Warto wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu ze względu na jej dobroczynne działanie dla organizmu.

Do gotowania warto podchodzić świadomie, bo dzięki temu możemy wzbogacić przygotowywane przez nas potrawy w taki sposób, aby bardzo pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. Stosując świadomie odpowiednie przyprawy, nie tylko dla podkreślenia smaku potraw, możemy również przyspieszyć swój metabolizm czy też zwiększyć odporność.

 

Author: badgermining.com.pl