Kremowa zupa z patisona

Patisony to wspaniałe warzywa z rodziny dyniowatych. Podobnie jak z dyni, również z patisonów można przygotować pyszną, rozgrzewającą zupę krem. Zupa z patisona idealnie sprawdzi się w chłodniejsze jesienne dni.

Składniki

  • 400 gr. patisonów
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 cm imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego lub warzywno- mięsnego (opcjonalnie kostka rosołowa)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Chrupiące grzanki

  • 3-4 kromki suchego chleba
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

Patisony delikatnie obierz ze skórki. Z wnętrza warzyw usuń miąższ i pestki. Przygotuj garnek z grubym dnem. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszkli na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty imbir. Następnie wsyp przyprawy. Odrobinę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki, ziele angielskie i liść laurowy, Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż cebula zmięknie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę patisony, marchewkę i ziemniak. Wszystko duś na małym ogniu. Kiedy warzywa nabiorą rumianego koloru i przejmą aromat przypraw, wlej bulion. Dostosuj jego ilość tak, aby warzywa całkowicie zostały zakryte płynem. W razie potrzeby możesz dolać niewielką ilość wody. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu około 25 minut lub do czasu. gdy warzywa będą miękkie. Wyciągnij z garnka liść laurowy oraz ziele angielskie i zmiksuj zupę na gładką masę. Zrób to przy użyciu wybranego sprzętu (blendera kielichowego lub typu żyrafa). Przygotuj grzanki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony w kostkę chleb. Smaż od czasu do czasu mieszając. Posyp ulubionymi ziołami. Sprawdzą się oregano, bazylia czy suszony czosnek niedźwiedzi. Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem. Opcjonalnie możesz dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Smacznego.

 

Author: badgermining.com.pl